ВІД «БОГУНІВЦЯ» ДО КОМАНДИРА НАЙКРАЩОГО БАТАЛЬЙОНУ МОРСЬКОЇ ПІХОТИ!

Свою військову кар’єру майор Бова Євгеній Петрович розпочав ліцеїстом у 3 взводі 1 навчальної роти ліцеїстів(командир взводу старший лейтенант Ковальчук Максим Сергійович, командир роти підполковник Коломойцев Андрій Васильович).

У 2010 році після закінчення Київського військового ліцею імені Івана Богуна Бова Євгеній вступив до Національної академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного на факультет аеромобільних військ та розвідки, який у 2012 році був переміщений до Військової академії (м. Одеса).

Після закінчення академії в буремному 2014 році молодий офіцер був направлений до 1-го окремого батальйону морської піхоти на посаду командира десантно-штурмового взводу десантно-штурмової роти.

З 17 вересня по жовтень 2014 року на посаді командира десантно-штурмового взводу зведеної ротної тактичної групи морської піхоти виконував бойові завдання із взяття під контроль та подальшої оборони с. Гранітного Донецької області. Десантно-штурмовий взвод під командуванням Євгенія без втрат захопив панівну висоту, що дозволило у подальшому успішно відбивати усі спроби ворога захопити Гранітне. Дії лейтенанта Бови були оцінені як рішучі та сміливі.

У період з жовтня 2014 року по лютий 2015 року виконував бойові завдання з охорони та оборони смт. Талаківки Донецької області. Командував передовим взводним опорним пунктом, який неодноразово зазнавав атак бойовиків. За оцінками командування, у боях виявляв рішучість, мужність та героїзм.

У період з 14 по 17 лютого 2015 року в складі ротної тактичної групи морської піхоти успішно виконав бойове завдання з проведення пошуково-ударних дій у районі населених пунктів Широкине-Лебединське-Піонерське Донецької області. Взвод Євгенія звільнив від бойовиків село Лебединське, а також розблокував підрозділи добровольчих батальйонів “Донбас” та “Східний корпус”, що перебували в оточенні.

З січня по вересень 2016 року на чолі десантно-штурмової роти виконував бойові завдання з оборони Лебединського Донецької області.

З жовтня 2016 року на посаді заступника командира батальйону морської піхоти з парашутно–десантної підготовки  виконував бойові завдання з оборони села Широкиного Донецької області.

Указом Президента України від 29 грудня 2016 року №578/2016 “Про відзначення державними нагородами України” капітан БОВА Євгеній Петрович за особисту мужність, самовідданість і високий професіоналізм, виявлені в захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, зразкове виконання військового обов’язку нагороджений орденом “За мужність” III ступеню.

20 лютого 2017 року під керівництвом Євгенія було захоплено рубіж, зайнятий противником. Використовуючи дані про противника, офіцер здійснив інженерну розвідку маршруту, що дало змогу своєчасно та безпечно зайняти раніше визначений рубіж. Під час бою зведена рота неодноразово потрапляла під вогонь противника, але завдяки командуванню Євгенія, всі спроби зупинити підрозділ були марними.

Указом Президента України від 30 червня 2017 року № 172/2017 за особисту мужність, самовідданість і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, зразкове виконання військового обов’язку капітан БОВА Євгеній Петрович був нагороджений орденом Данила Галицького.

У квітні 2018 року молодий, але досвідчений офіцер призначений на посаду командира 1-го окремого батальйону морської піхоти. Командування морської піхоти неодноразово впевнювалось в правильності свого рішення щодо призначення капітана Євгенія Бови на дану посаду. Всі свої знання та бойовий досвід Євгеній направив на те, щоб досягнути поставлених перед собою в житті цілей. Головною ціллю на даному етапі він вважав перемогу над ворогом, і, щоб досягти цього, він всього себе віддав на професійну підготовку особового складу батальйону. Командир батальйону особистим прикладом показував, як необхідно діяти в тій чи іншій ситуації. Багато уваги було приділено фізичній підготовці особового складу, Євгеній Петрович особисто брав участь у змагання з різних видів спорту, як серед підрозділів батальйону, так і серед військових частин командування морської піхоти. І незабаром це дало результати.

27 листопада 2018 року десантно-штурмовий взвод десантно-штурмової роти 1-го окремого батальйону морської піхоти посів друге місце на конкурсі кращий взвод ЗСУ Збройних сил України серед всіх видів та родів військ.

8 грудня 2018 року після завершення батальйонно-тактичних навчань було проведено підведення підсумків, на яких командуванням МЦМБ та представниками країн членів та партнерів НАТО 1-й окремий батальйон морської піхоти був визнаний одним із кращих серед тих підрозділів, які вже проходили підготовку на території полігону, та здатним успішно виконувати завдання за призначенням.

За підсумками 2018 року 1-й окремий батальйон морської піхоти був визнаний кращим батальйоном серед батальйонів командування морської піхоти.

29 жовтня 2020 року мінометна батарея 1-го окремого батальйону морської піхоти виборола І місце у своїй номінації у межах конкурсу на кращу артилерійську батарею Збройних сил України.

За підсумками 2020 року батальйон повторно визнаний кращим батальйоном серед батальйонів командування морської піхоти.

Наразі майор Бова Євгеній Петрович заочно закінчує  навчання в Національному університеті оборони України імені Івана Черняховського.

Керівництво та весь особовий склад Київського військового ліцею імені Івана Богуна вітають майора Бову Євгенія Петровича з Днем морської піхоти.

Для ліцеїстів, офіцерів, вчительського та виховательського складу славетного навчального закладу Ви є взірцем безмежної відданості незламній Україні та військовому обов’язку. Своїм прикладом Ви надихаєте вихованців на обрання військової професії, опанувавши яку, вони стануть на варті державних інтересів нашої Батьківщини. Бажаємо Вам міцного здоров’я, благополуччя, надійного родинного щастя, нових звершень у благородній справі служіння Україні.

Слава Україні!

 

Поділитись:
Translate »