ПРЕМ’ЄРНИЙ ПОКАЗ НАУКОВО-ДОКУМЕНТАЛЬНОГО ФІЛЬМУ “КОНОТОПСЬКА БИТВА” (“ІМЕНІ ВИГОВСЬКОГО”).

17 серпня 2021 року в кінотеатрі «Київська Русь» відбувся прем’єрний показ науково-документального фільму “Конотопська битва” (“Імені Виговського”) українського режисера Олега Володкевича за участю творчої групи фільму.

Начальник ліцею імені Івана Богуна Герой України генерал Ігор Гордійчук, офіцери та ліцеїсти Київського військового ліцею імені Івана Богуна були присутні на прем’єрі та з задоволенням переглянули стрічку.

Ідея створення належить письменникові та сценаристу Богданові Жолдаку, а головну роль зіграв актор Віталій Степанець. Робота над стрічкою тривала вісім місяців, а зйомки відбувалися на Сумщині, зокрема на місці розташування Конотопської фортеці та на полі бою, де тривала битва.

Картина розповідає про історичні події, пов’язані з перемогою у Конотопській битві — коли козацько-татарське військо, очолюване гетьманом Іваном Виговським, зняло двомісячну облогу Конотопа й здобуло блискучу перемогу над переважаючим за чисельністю московським військом.

У фільмі чітко окреслені дві паралелі: боротьба гетьмана Івана Виговського під час війни 1659 року та сьогодення російсько-української війни на Сході України. Кадри фільму з військовими окремої мотопіхотної бригади імені гетьмана Івана Виговського перехрещуються з історичними подіями часів Конотопської битви. Їх поєднує збройна боротьба за волю й незалежність України, при цьому і ворог у них єдиний.

Картину представляли члени творчої групи та учасники фільму: краєзнавець, учасник АТО Олег Корнієнко, доцент, кандидат історичних наук Олексій Сокирко, доцент, кандидат історичних наук Андрій Бульвінський, кандидат історичних наук Кирило Галушко, письменниця Оксана Забужко, начальник ліцею імені Івана Богуна Герой України генерал Ігор Гордійчук.

У заході також взяли участь гурт «Хорея козацька» на чолі з народним артистом Тарасом Компаніченком та духовий оркестр ліцею імені Івана Богуна за диригуванням капітана Олега Чуя.

 

 

Поділитись: