УКРАЇНА – КОСМІЧНА ДЕРЖАВА

Серед найважливіших досягнень людства – освоєння космічного простору займає одне з провідних місць.
Особливе місце у здійсненні космічних досліджень займали розробки українських вчених і конструкторів Конструкторського Бюро ꞌꞌПівденнеꞌꞌ, Виробниче Обꞌєднання ꞌꞌХартрон ꞌꞌ ( м. Харків), інституту електрозварювання ім. Є.О.Патона НАН України та інші.
Сьогодні на навколоземних орбітах перебуває велика кількість супутників пілотованих і автоматичних космічних станцій. Супутники звꞌязку забезпечують нас телефонними і телевізійними каналами, метеосупутники передають нескінченний потік інформації, що дозволяє точніше прогнозувати погоду. Супутники дистанційного зондування Землі допомагають вивчати океани і континенти , дослідження корисних копалин , океанських течій тощо. Інші супутники несуть навігаційну службу, дозволяючи визначати місцезнаходження обꞌєктів з точністю в десятки сантиметрів.
Певне місце в космічних дослідженнях належить Україні. В 1990 році наша Держава стала членом Комітету ООН з мирного використання космосу. У лютому 1992 року створено Національне космічне агенство України (НКАУ ). Почалися розробки державної космічної програми.
31 серпня 1995 року Україна запустила перший власний космічний апарат ꞌꞌСіч-1ꞌꞌ, його призначення – дистанційне зондування Землі.
Один з напрямків космічної діяльності України стосується модернізації та розвитку космічних систем РН( ракетоносіїв) ꞌꞌЗенітꞌꞌ і ꞌꞌ Циклон ꞌꞌ та створення нових ракетоносіїв на базі міжконтинентальних балістичних ракет, які будуть конкурентноспроможні на світовому космічному ринку ( проект ꞌꞌДніпроꞌꞌ).
Україна є учасником грандіозного проекту спільних (з США та Норвегією)
запусків комерційних супутників за допомогою ракетоносіїв з платформи морського базування – проект ꞌꞌ Морський стартꞌꞌ. Сама ідея і перші розробки такого старту належать українському вченому-конструктору Михайлу Янгелю.
Значну роль в космічних дослідженнях відіграють космонавти, які працюють на пілотованих космічних станціях. Серед космонавтів колишнього Радянського Союзу були 17 представників України. Продовжив їх шлях перший космонавт України Леонід Каденюк в листопаді 1997 року на американському космічному кораблі.

Поділитись:
Translate »